torstai 29. elokuuta 2013

Kiitoradan päässä valmiina lähtöön...

Hola!

Eräs lappeen Rannasta tuttu Jupe saapui eilen Madridiin ja olo on vähän sen mukainen. Tänään aattelin kertoilla hieman siitä millainen vaihtoonhakuprosessi oli ja miten valmistauduin matkaan henkisesti ja konkreettisesti. Ja mitä mieleen sitten tuleekaan.

Hakuprosessia voisi kuvailla lähinnä mielenkiintoiseksi. Haku ei itsessään ollut vaikeaa, mutta yllättäviä mutkia tuli vastaan lähinnä opintopisteiden hyväksiluvussa. Nimittäin, uskokaa tai älkää, LUT:n virallisten papereiden mukaan kaikki Universidad Politécnicat (=teknillinen yliopisto) luokitellaan ammattikorkeakouluiksi! Olin vähintään tyrmistynyt, kun poislähtevistä vaihto-opiskelijoista vastaava kv-toimiston edustaja minulle asiasta kertoi. Kandi on kuitenkin tällä hetkellä ihan loppusuoralla ja jos maisterikursseja ei saa hyväksiluettua vaihdon jälkeen niin se on vähintäänkin ongelmallista.

Ei tämmöistä voinut hyväksyä, joten annoin kyseiselle ihmiselle kaikki tietoni UPM:n kandi- ja maisterikursseista ja hän sitten lähti selvittämään asiaa. Miulla ehti jo vaihtokohdekin vaihtua välissä, kunnes sain tiedon siitä, että minut on sijoitettu Madridiin. Kysyin miten tässä näin kävi ja kv-toimiston edustaja kertoi minulle, että UPM:n statusta oli tutkittu ja kyselty ja LUT:illekin viimein selvisi, että UPM on Euroopan yksi arvostetuimmista teknillisistä yliopistoista eikä siis todellakaan mikään AMK. Voin siis ylpeänä sanoa, että Universidad Politécnica de Madrid (ja de Valencia) lisättiin LUT:n toimesta tunnustettujen teknillisten yliopistojen listaan meikäläisen aloitteesta!

Ensimmäinen tapas monista.
 
Toinen vähän mutkikkaampi juttu oli Learning agreementin vääntäminen. Jälleen, ei itsessään monimutkaista, mutta menin valitsemaan kursseja virallisen kurssilistan ulkopuolelta, minkä vuoksi UPM ei oikein tahtonut hyväksyä ehdottamiani kursseja, mitä meinaan vaihtovuoden aikana ottaa. Korjasin listan sitten kuntoon vaikkakin vähän myöhässä ja lopulta sain OK:n yliopistolta. Alkupään takkuilusta huolimatta hakuprosessi oli yleisesti ottaen hyvin sujuva, sain lappeen kv-toimistolta paljon tukea koko prosessin ajan.
 
 Noh, kun sain virallisen tiedon vaihtokohteestani niin sitten alkoikin kämpän hakeminen. Madridissa ei ole mitään LOAS:n tyyppistä systeemiä, mikä takaa asunnon vaihtokohteessa, joten asuntoa oli haettava yksityiseltä sektorilta. Koska ulkomailta on vähän vaikea tulla tarkistamaan asuntoja paikanpäällä, vaarana on kaikenmaailman huijarit, jotka lupailevat asuntoja vaihto-opiskelijoille ja ottavat heidän etumaksunsa taskuunsa ja häviävät sen jälkeen. Kyselin asuntoa facebookin kautta Madridissa asuvilta kavereiltani ja he neuvoivatkin minua erittäin mielellään. Hyviä kämpänhakusivustoja ovat esimerkiksi idealista.com ja loquo.com.

Itselläni kävi asunnonhaussa hyvä tuuri. Lappeessa vaihtarina ollut ystäväni Nuria näki yliopistollaan asuntoilmoituksen, jossa haettiin vaihto-opiskelijoita asukkaiksi. Huoneita olisi viisi ja sijainti 20 minuutin päässä yliopistolta, eikä vuokra ollut sijaintiin nähden ollenkaan kallis. Pyysin häntä olemaan yhteydessä vuokraajaan ja hän hoiti kaiken puolestani kämpän tarkastamiseen asti. Ei siinä muuta kuin sähköpostilla yhteyttä vuokraajaan ja sovimme järjestelyistä. Nuria kertoi, että kämppä on oikein siisti ja tilava ja vuokranantaja oikein nasta jätkä, mitä totesin itsekin tänne tultuani. Kannattaa siis olla hyvää pataa vaihto-opiskelijoiden kanssa, koskaan ei tiedä milloin tarvitsee heiltä saatua korvaamatonta apua!

Jupe ja mie @ 100 Mantaditos
 
 Virallisten muodollisuuksien lisäksi pitää toki harjaannuttaa kielitaitoa ennen pelipaikoille saapumista. Miulla kun kaikki Madridissa suorittamani kurssit on espanjaksi niin ei siinä kannata olla ummikkona, joten otin kesäkuun alussa Tampereen yliopiston intensiivisen kesäkurssin, joka kesti kaksi viikkoa 3 tuntia päivässä ma-to. Sijoitus kannatti, sillä se palautti mieleeni käytön puutteessa olleen kielen ja opin hieman uuttakin siinä sivussa. Lisäksi opiskelin pitkin kesää sanastoa käyttämällä netistä löytyvää memrise.comia. SUOSITTELEN ERITTÄIN VOIMAKKAASTI! Päihittää koulukirjojen sanalistojen pänttäämisen 200-0. Kyseiseltä sivustolta löytyy kieliä englannista kiinaan ja jopa suomeen. Kyseinen sivusto on ollut tärkein työkaluni kielen opiskelussa espanjalaisen musiikin kuuntelun ja sarjojen ohella.

Niin tulihan sitä musaakin kuunneltua kuuntelun harjaannuttamiseksi. Samalla kun opin uutta sanastoa ja tunnistin jonkun uuden sanan biisissä, sain aina pienen ahaa-elämyksen "ai tota toi tarkoittaa", mikä antoi lisää energiaa pänttäämisen jatkamiseen. Biiseistä saa jotenkin ihan erilailla irti, kun ymmärtää pelkällä kuuntelulla (eli ei lukemalla lyriikoita netistä) sanojen merkityksiä. En pysty sanoin kuvaamaan miten palkitsevalta se tuntui. Suosikkiartistejani kesän aikana olivat (ja ovat) Extremoduro, The Locos, Amaral, Fito y Paldis, Efecto Pasillo, Café Quijano sekä No Relax. Suunnitelmissa olisi käydä jonkun näistä konsertissa, kun Madridissa poikkeavat.

Muutoinhan henkinen valmistautuminen oli sitten vaan Suomen kesästä nauttimista ja fiilistelyä erään unelman yhä enemmän lähestyvästä toteutumisesta. Tiesin tulevani turvalliseen paikkaan, kun ESTIEM-reissulta ja vaihtaripiireistä tuttuja tyyppejä löytyy paikalta ja nappasin ton Jupenkin kämppäkaveriksi niin ei pääse iskemään liian kova ikävä Suomeen ja suomen kieltä. Vähän tässä odotellaan muita kämppiksiä, mutta eiköhän nekin saavu piakkoin.

Tässä tämä, piakkoin voisin vaikka kertoilla miten ensimmäinen viikko on sujunut Iberian niemimaan metropolissa. Hasta luego!

- Lassi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti