keskiviikko 2. lokakuuta 2013

Miten minusta tuli "vahingossa" koneteekkari vuodeksi

Hola!

Vaikka bilettäminen ja matkustaminen ovatkin kivaa, niin pitää sitä vähän koulunkäynnistäkin sepittää tarinaa. "Nautin" tällä hetkellä pienoisesta päänsärystä provided by Jaime Lopez. If you are reading this, CONGRATS ON YOUR GRADUATION once again and I hope to see you soon. I like your parents, they are super cool.

Joka tapauksessa... Aloitetaan vaikka ihan pienellä taustoituksella miten ja miksi olen tiettyjä kursseja valinnut. Toisin kuin monet Erasmus-opiskelijat, joita olen tavannut täällä ja aikaisempina vuosina, mie en ole tullut tänne semmosella asenteella "biletetään vuosi, otetaan jotain helppoja randomkursseja ja toivotaan, että päästään läpi, lomaillaan, koetaan uusia asioita". Mie olen tullut tänne, uskokaa tai älkää, ihan oikeasti opiskelemaan asioita, joita voin hyödyntää tulevaisuudessa. Totta kai aion myös bilettää, matkustaa ja kokea uusia asioita, mie en ole mikään hikipinko kuitenkaan. Tärkeimmät prioriteetit minulle ovat kuitenkin

1) Espanjan kielen saattaminen samalle tasolle kuin suomi ja englanti (ts. kesäkuussa CV:ssä on luettava, että olen kolmikielinen, trilingual)
2) Kandidaatin tutkinnon pakettiin kasaaminen, ts. puuttuvat nopat talteen
3) Itseni sosiaalisten taitojen, interkulturaalisten taitojen ja teknisen ajattelun kehittäminen


Päätin jo kauan sitten, että vedän vaihtovuoteni aikana kandin kasaan, joten valitsin opinto-oppaasta jumalattoman määrän konetekniikan kursseja höystettynä espanjalla ja parilla tutakurssilla. Oman mielenkiintonsa soppaan heittää se, että meikäläisen JOKAIKINEN kurssi pidetään espanjaksi. Ei suomeksi, ei englanniksi, espanjaksi. Tämä on myöskin yksi syistä miksi valitsin vähän teknisempiä kursseja. Jos en ymmärrä proffan puheita, niin ainakin ymmärrän taululla olevia laskelmia. Onneksi jo lähtötasoinen espanjanymmärrykseni on luokkaa "ymmärrän suurinpiirtein missä aihepiirissä liikutaan, mutta en ymmärrä ihan jokaikistä lausetta" ja "ymmärrän lauseita sieltä ja täältä ja loput pystyn päättelemään". Parin kuukauden päästä miun pitäisi jo pystyä seuraamaan luentoja täysin vaikeuksitta, kunhan vaan opiskelen espanjan sanastoa runsaasti.


Miten meikäläisen syksystä tuli näin oranssi?

Yllä olevasta syksyn lukujärjestyksestä puuttu vielä Español para extranjeros II -kurssi ja harkat, mutta tolta se suurinpiirtein näyttää. Olin hienoisesti pettynyt, kun minut pudotettiin kielitestin perusteella alempaan ulkkariespanjaryhmään, mutta toisaalta sillä voi olla vaan jompikumpi seuraavista seurauksista: 1) Totean sen olevan juuri oikean tasoinen minulle 2) Turhaudun vanhojen asioiden toistoon ja pyydän siirtoa ylempään ryhmään, koska en hyödy tästä kurssista ollenkaan. En tällä hetkellä näe skenaariota, jossa minulla olisi suuria vaikeuksia tämän kurssin kanssa.

Kandidaatin tutkintoni tilanne on tällä hetkellä se, että minulta uupuu 5 tutanoppaa ja 13 kotenoppaa + ruotsin täydennys. Toivon saavani kasattua kyseiset pongot syksyn kursseilla ja ruotsin hoidan kun viitsin. Sanoin kyllä Naalisvaaralle, että haluan hoitaa homman ennen vaihtoonlähtöä, mutta eikös se antanut minulle täydennys-wordtiedoston keskellä kiireisintä tentteihinlukua Lappeenrannassa ja tässä sitä ollaan. Vieläkään en ole saanut sitä suoritettua, koska ylläriylläri minulla on ollut pikkuisen muuta tekemistä täällä.

Saatana.

En toki halua syyttää Naalisvaaraa asiasta, omalla laiskuudella on totta kai ollut asian kanssa enemmän tekemistä, mutta onhan se pikkuisen turhauttavaa kun ihmiset eivät osaa hoitaa asioita ajoissa (mie mukaanluettuna).


... ja keväästä kanssa?

Jos ihmettelet lukkareiden sulkeissa olevia numeroita, niin ne ovat luokkahuoneita, eivät suinkaan opintopistemääriä. Opintopisteitä minulle kertyy tulevan vuoden aikana 44,3 ECTS:ää (Euroopan standardien noppaa). Melkein semmoinen määrä, että KELA approves Suomessakin! Näistä opintopisteistä ällistyttävät 75,17% (33,3 ECTS) muodostuu konekursseista ja loput on kieltä ja tutaa. Tästä on seurauksena että joko palatessani Lappeenrantaan sivuaineeni on lähestulkoon kasassa dippatutkinnossanikin tai jos päätän lähteä (ja pääsen) opiskelemaan muualle maisterin tutkintoa niin tiedän koneista ja moottoreista enemmän kuin tarpeeksi.

Loppuun heitän vielä ajatuksia ja vertailuja paikallisesta tutatutkinnosta verrattuna Lappeenrannan vastaavaan. Siinä missä Lappeenrannassa lähdetään erikoistumaan tiettyyn pääaineeseen (toimitusketjun johtaminen, innovaatio- ja teknologiajohtaminen, teollinen markkinointi ja kansainvälinen liiketoiminta, kustannusjohtaminen) ja sivuaineeseen (konetekniikka, energiatekniikka, tietotekniikka, ympäristötekniikka, kemiantekniikka, sähkötekniikka) opintojen ensimmäisestä tai toisesta vuodesta lähtien niin Madridissa opiskelijat käyttävät ensimmäiset neljä vuotta opiskellakseen vähän kaikkia insinööriaineita (listattuna pikkusen yllä sivuaineen sulkeissa) valmistuakseen insinööriksi (Suomessa kandiksi) ja sitten vasta alkaa ns. tutapuppu.

Eli toisin sanoen ensin valmistutaan ympäripyöreiksi insinööreiksi, jotka osaavat vähän sitä sun tätä kun taas Lappeenrannassa opiskellaan insinööri- ja management-kursseja rinnakkain tutkinnon loppuun asti. Erikoinen eroavaisuus mielestäni. Tutatermeissä voitaisiin oikeastaan puhua, että kandivaihe Madridissa on Industrial Engineeringiä ja maisterivaihe Industrial Managementtiä kun taas Lappeessa voitaisiin puhua koko opiskeluajasta Industrial Engineering and Managementistä.

Just food for thought.

Myöskin eräs eroavaisuus on, että meikäläisen opintolaitoksessa Escuela Técnica Superior de Ingenieros Industriales:issa opiskelee aikalailla samat tiedekunnat kuin Lappeenrannassakin, mutta kaikki ovat osana Industrial Engineering -titteliä eli lasketaan kaikki tutalaisiksi. Mietipä millaista se olisi, jos kaikkia koneteekkareita, kemistejä sun muita pidettäisiin lappeessakin tutalaisina? Syy tälle on toki yllä selittämässäni tutkintorakenne-erossa, mutta olisihan se vähän hassua, jos lappeessa kaikilla olisi siniset päällä riippumatta siitä mitä varsinaisesti opiskelee.

Tässä oli hieman ajatuksia vaihdossaolon opinto-osuudesta, palaamme astialle taas jossakin vaiheessa. Adios y hasta luego!

- Lassi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti